Масивни кръвоизливи в белите дробове на детето са причина за смъртта му

20 Ное 2019 21:16

Министър Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, които имат отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете, съобщиха от здравното министерство.

Аутопсията е показала, че детето е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Все още не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Възложено е провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог.

На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

Днес министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на трите лечебни заведения и ги отстрани до приключването на проверката. Отстранена е и лекуващата лекарка в педиатрията д-р Елена Георгиева.

 

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Main Menu