Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

21 Ное 2019 12:56

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични. Това пишат в позицията си, изпратена до премиера Бойко Борисов.

Те са притеснени, че правителството планира да запази статуквото.

Работодателите отбелязват, че тъй като години наред е неглижиран проблемът с фалшивите болнични, това е довело до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години, недоволни са от АОБР.

Те са на мнение, че чрез този ангажимент са облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

Междувременно въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа, отбелязват още работодателите.

Те подчертават, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. в свои становища работодателските организации са възразили срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, включително и срещу запазване на режима на изплащане на обезщетения за първите три дни от болничния.

Работодателите са категорични, че ще участват в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

Припомняме, че вчера стана ясно, че предлагат работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Ден преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платена от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест./news.bg

 

Main Menu