Дигата на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът трябва да плати 6900 лева глоба

23 Ное 2019 14:00

Пясъчната дига, изградена на централния плаж в Созопол, ще бъде съборена и заравнена. Ще наложим неустойка, която по договора с концесионера е 6900 лева, обяви днес в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова.

Разпоредих незабавна проверка по случая. Нашите експерти установиха, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили заедно с Басейнова дирекция и Общината. В него се твърди, че няма да се разрушава брегът и да се отнема пясък от ивицата. След проверката обаче беше констатирано, че има загребване на пясък именно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възстанови предишното положение и да се събори дигата, съобщи Ангелкова пред гражданите, недоволни с разкопаването.

Призовавам концесионерите да обсъждаме предварително важните теми в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако повторно искат да се изгради дига, това ще се случи след широко обсъждане, заяви министърът на туризма.

Същевременно тя изтъкна, че "дигите не трябва да се заклеймяват с лека ръка, от тях има необходимост, за да предпазват от различни бедствия – наводнения имаше например в курорта „Св. Константин и Елена“. Всеки плаж е отделен случай и е задължително тези въпроси да се обсъждат с хората и бизнеса на място."

Ангелкова обеща още в началото на следващата седмица да изпрати екип за нова проверка в Созопол дали дигата е премахната.

Main Menu