Свидетел на смъртта на детето: Докторите направиха всичко възможно

24 Ное 2019 08:21

В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха всичко, каквото е възможно. Това разказа майката Гергана Севелиева по повод смъртта на 3-годишния Александър.
След обществения отзвук по случая двама анестезиолози от болницата подали молби за напускане, потвърдиха от педиатрията. Единият от тях бил този, който интубирал починалото 3-годишно момче. Заради това, разказва Гергана Севелиева, било отложено изследване на детето й. „Трябва да й бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който не можеше да бъде проведен, защото докторите са напуснали”, поясни майката. Дежурствата на временно отстранената доктор Елена Георгиева пък били разпределени между други лекари. „Аз не бих искала да ме лекува доктор, който след 20-часова смяна, с треперещи ръце идва към детето ми и се обръща с думите "какво ви е състоянието?".

 

Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца”, смята Гергана. От болницата отказаха коментар. Според аутопсията причината за смъртта на детето е двустранна хеморагична пневмония. А някои инфекции не могат да бъдат лекувани. „Ако като народ сме на мнение, че тук работят убийци или некомпетентни хора, то тогава има нещо сбъркано в системата”, смята Севелиева. Заради проблемите в системата през пролетта имаше протести в педиатрията. Правителството обеща да отпусне милион и 700 хиляди лева. А за Гергана Севелиева остава радостта, че детето й се подобрява.

Main Menu