Заплатите на Спешната помощ скачат двойно до 2022 г.

25 Ное 2019 14:25

До 2022 година заплатите на работещите в спешната помощ трябва да се увеличат двойно. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на новия Национален център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ, цитиран от БНР.

Той призна, че недостигът на кадри в системата е сериозен проблем. Затова по думите му се предприемат мерки за обучение на кадрите, за създаване на по-благоприятна среда за работа и възможности за кариерно развитие.

Близо 7 000 лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици от спешните центрове в цялата страна ще преминат безплатен 5-дневен курс за повишаване на компетенциите и надграждане на знанията и уменията за работа в спешната помощ.

"Така изградена, системата на обучение ще гарантира поддържане на теоретична и практическа квалификация, отговаряща на най-добрите световни стандарти и ще гарантира максимално качествено медицинско обслужване на пациентите от цялата страна. Групите са сформирани така, че обучението да не възпрепятства осъществяването на спешната медицинска помощ в страната и нито един пациент да не остане без навременно оказана спешна помощ", допълни Ананиев.

Main Menu