Закриват онлайн платформите за настаняване при четири нарушения

27 Ное 2019 19:25

Текстове в закона за туризма, внесени в преходни и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет, разбуниха духовете. Те касаят интернет платформите за настаняване.

При четири нарушения се спира платформата за България, е разписано в текстовете, които са вкарани между първо и второ четене.

Най-вероятно текстовете за електронните платформи за настаняване ще претърпят промени, обеща в кулоарите на парламента Валери Симеонов. Апартаментите, отдавани под наем, ще подлежат на регистрация. Става въпрос за обхващането на една категория туристически обекти, които са обекти за настаняване, които са изцяло в сивия бизнес и не плащат нито една стотинка за разлика от всички останали, категоричен бе лидерът на НФСБ.

 

Идеята на внесените промени е такава да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност, което създава неравностойност от търговска гледна точка, изтъкна той. Симеонов отрече да има хотел. "Аз не съм собственик на нито един хотел и на стая за гости. Фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на 2 хотела. Хотелите са единият в Златоград, другият в Малко Търново, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости", обясни лидерът на НФСБ.

Промените засягали онлайн платформите, през които се продава настаняване в апартаменти и стаи за гости, по думите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Целта на тези промени е всички тези хора да си плащат данъците като всички други хора, подчерта тя. Не била целта да се утежни бизнеса с повече такси или пък да се спират онлайн платформи. Хората, които отдават апартаменти през тях ще бъдат вписани в националния регистър. Законът не бил лобистки. Промените нямало да засегнат потребителите на тези услуги.

 

Предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова за електронните платформи за настаняване е грешно. Това смята социалистът Христо Проданов. Според него резултатът, който целят управляващите, може да се постигне с патентен данък. Винаги, когато нещо се мисли на пожар, се оказва грешно, смята червеният депутат.

Той призна, че една огромна част от тези апартаменти, които се дават под наем онлайн, са в сивия сектор и не плащат данъци. Начинът обаче, по който предлагат колегите да се регулират - с категоризация на тези апартаменти, нищо няма да сполучи, изтъкна Проданов.

Според него общините нямало да имат този ресурс. Освен това, по думите му, не трябва да се забравя, че тази част акумулира огромна част от туристическия бизнес.

Main Menu