Осъдиха надзирател убил дете на пътя в Пазарджик

29 Ное 2019 15:33

Решение на Апелативен съд – Пловдив беше потвърдено изцяло от Върховния касационен съд. Магистратите оставиха в сила присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода, постановена от Пазарджишкия окръжен съд, спрямо надзирателя от Затвора Пазарджик Г. Д. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години.

Надзирателят е признат за виновен в това, че на 30.08.2018 г., около 20.40 часа, при управление на МПС – лек автомобил „Опел Астра“ по общински път, свързващ селата Сарая и Ивайло, в посока с.Ивайло, в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта си 1.56 на хиляда, е нарушил правилата за движение, избирайки скорост от 65 км/ч, не се е съобразил с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, при което по непредпазливост е причинил смъртта на С. С. /на 16 години/.

Пазарджишкият окръжен съд е разгледал делото при съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Заради това съдът му е определил наказание от 7 години и 3 месеца лишаване от свобода, което е намалил с 1/3 съобразно привилегията на чл. 58а, ал.1 от Наказателния кодекс и така размерът й е 4 години и 10 месеца. Апелативните магистрати са я потвърдили, но страните са обжалвали пред Върховния касационен съд, който също е потвърдил решението на въззивния съд.

Присъдата е влязла в сила и приведена в изпълнение.

Main Menu