Печат на тази страница

ВМА празнува 128 години от създаването си

02 Дек 2019 14:13

Военномедицинската академия се ползва с доказан авторитет в чужбина. Това каза днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по повод на 128 години от създаването на Военномедицинската академия /ВМА/. Президентът Радев пожела на работещите във ВМА здраве, да не ги напуска новаторският дух и отговорността към гражданите.

Въпреки 128-те години, академията сякаш никога не е била по-млада, каза началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. По-млада, защото през последната година успя да назначи 35 млади лекари, както и 57 млади хора, които се подготвят за офицери. През тази година имахме невероятен късмет и успяхме да обновим повече от 10 клиники и много помощни звена на болницата, посочи той. По думите му, ВМА не трупа дългове.

Всяка година все повече пациенти предпочитат да се лекуват във ВМА, като за последния месец тук са лекувани над четири хиляди болни, посочи той. За 17 млн. лв. е обновена повечето от стратегически важната апаратура за ВМА, като 8 млн. лв. са от бюджета на болницата, а останалите - от правителството, допълни ген. Мутафчийски.

 

Преди тържественото събрание бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове от името на президента, от името на началника на отбраната, от командването на ВВС, от името на кмета на София, от Българския лекарски съюз, от БЧК, от синдикати и др.

Main Menu