Корнелия Нинова: Половин Министерски съвет сменен за 3 години означава некомпетентност да управлявате

03 Дек 2019 14:16

За пореден път правителството казва на нас, но и на хората - "парламентът е нищо, аз решавам, аз назначавам.". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС по повод назначаването на Деница Сачева за нов социален министър.

Според нея премиерът Бойко Борисов унижава парламента и нарушава Конституцията. По думите на Нинова нямало никакви мотиви за смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева.

Соцводачката настоя да се представят мотивите за оставката на Бисер Петков и да отговорят министър по министър.

Червените продължиха с критиките за назначаването на новия социален министър. Половината Министерски съвет беше сменен за 3 години поради съмнения за корупция - това е некадърност и нестабилност на управляващите. "Вие сменяте министрите като носни кърпички", нападна Нинова управляващите.

 

Госпожо председател,

Дами и господа министри,

 

Дами и господа народни представители,

 

Какво се случи от вчера до днес, откакто беше обявена смяната в кабинета. Първо - вчера се появи прессъобщение, че днес в 12 часа новият министър ще приема поста. 12 часа мина, променете си прессъобщението. Това е дребен детайл към голямото. Какво показва тази арогантност на кабинета „Борисов“? За пореден път правителство показва на нас и на българските граждани, че парламентът е нищо. „Аз решавам, аз назначавам, аз въвеждам в 12 часа“ - няма никакво значение, че няма такава точка в дневния ред на парламента и че този министър все още не е гласуван. Системно, в три поредни правителства, г-н Борисов руши институциите в България.

 

Второ – колеги, дали прочетохте решението за смяна на министъра? Някъде да сте видели мотиви? Няма нито един мотив защо се прави това. Единствените думи на премиера за смяната са, „че никой министър от кабинета не иска да работи с Бисер Петков“. По-страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието. Парламентарната група на ГЕРБ мълчи вече час и половина. Г-жо председател, искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае с мотивите си - защо не може и не иска да работи с Бисер Петков. Моля да ги поканете един по един, за да осведомят Народното събрание и българското общество какво се случва и защо се налага тази промяна.

 

Третото ни заключение. Уважаеми колеги, броили ли сте колко промени имате в Министерски съвет от началото на този кабинет? Някой може ли да каже от ГЕРБ – едва ли. Това е осмата промяна, от 19 министри. Почти половината кабинет за три години се сменя. Осемте промени бяха или за корупция, или поради некомпетентност. Какво означава това? Половин Министерски съвет, сменен за 3 години, поради съмнения за корупция или поради некомпетентност, означава едно –нестабилност в държавата. Вие ги сменяте тези министри

като носни кърпи. Питаме се защо? Защото по този начин се опитвате да отпушите напрежението. Да горите бушони, за да не стигне въпроса до Първия. Но той винаги носи отговорност за екипа, който той си избира. И сменя постоянно, когато стане горещо в обществото, за да отбие топката и да успокои страстите.

Проблемът не е в кадрите, проблемът е системен. Цели системи са в колапс в държава. Питам ви, уважаеми управляващи, когато Кирил Ананиев смени Николай Петров, какво се промени в здравеопазването към по-добро? През последния месец започнаха да затварят болници, здравната реформа я няма никаква, става все по-скъпо да се лекуваш, все по-недостъпно е здравеопазването. Какво се промени? Става по-лошо. Какво стана, когато Росен Желязков смени г-н Московски? Толсистемата е в пълен провал и постоянно я отлагате. А тези дни научихме, че за да строите магистрала Хемус, копаете река Вит незаконно. Какво става, когато г-а Аврамова смени г-н Нанков? 320 хиляди българи останаха

във воден режим. Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът на управление и системите се рушат?

И сега – за новия министър. Управляващите коалиционни партньори на правителството патриотите казахте, че тя ще изпълнява програмата на правителството. Тогава е излишно да ви питам - ще има ли преизчисляване на пенсиите? Няма да има, защото правителството на Борисов го няма в програмата си. Ще се направи ли минималната пенсия 300 лева, както искат патриотите? Ще се промени ли социалното подпомагане – не, няма. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще въвеждате противоконституционната джендър идеология? Не, нали - но тя я въвеждаше като зам.-министър на образованието. Пише ли в програмата на ГЕРБ, че ще променяте историята на България в учебниците? Не, не пише, но това се случва в Министерството на образованието. Пише ли, че ще прехвърляте част от грижите за нашите деца на неправителствени организации срещу тлъсто заплащане? Не, не пише. В Конституцията ни пише, че това е задължение на държавата. Е, питам ви тогава - коя точно програма ще изпълнява?

 

За нас поредната кадрова промяна не решава нито един системен проблем за системите, които са в колапс. Кадровата промяна се прави само за да се доизкара мандата криво-ляво. Кадровата промяна е агония за правителството, но по-лошо – тя е несигурност за страната, агония на българския народ.

Main Menu