Борисов отвърна на Путин: Ние не сме Сърбия и Турция, ние спазваме законите на Европа

04 Дек 2019 19:10

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че сме толкова лоялен член на ЕС и НАТО. Ние не сме Сърбия и Турция, ние спазваме поръките на Европа.
Това каза премиерът Бойко Борисов по БТВ по повод думите на Путин, че България бави изграждането на „Турски поток“. Може би информацията на Путин е стара, ние имаме над 140-150 км, които сме изкопали и се полагат тръби. Как ще го бавим, нали бяхме преди няколко седмици със сръбския министър на енергетиката, със Саудитска Арабия...

 

Покрихме с всички измервателни и нови компресорни станции..Ние се забавихме, защото изпълнихме препоръките на Брюксел. Да сте чули в момента Брюксел, Вашингтон...Всички казват: Браво! И догодина ще имаме връзки, каквито трява да имаме във всички посоки. Добре дошъл е Путин, като дойде, ще види с каква скорост строим. Направил съм всичко, което съм обещал. Неслучайно съм получил гаранции.Не вярвам сърбите по-бързо да го построят. Ще бъдем готови в срок", категоричен бе Борисов. Той уточни: "Нервността на Путин идва и от тази работа, защото ние действаме безкомпромисно срещу шпионите".

 

За президента Доналд Тръмп

 

Тръмп го дават в едни изкривени физиономии, като дявол. Но той е един изключително симпатичен, здрав, як, с гъвкав ум човек. Два часа минаха като една минута. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал. Уникален е. И беше толкова подготвен и за ядрената централа и за всичко, каза Борисов и отбеляза, че нещо на мониторчето на водещата върви, а то не се вижда от зрителите.

Не са много ръководителите, които са посрещнати с 21 топовни салюта и 500 гвардейци. Беше ми драго за тоя народ, че е постигнато толкова много, посочи той.

 

За медиите и свободата на словото

 

Омръзна ми да слушам лъжи от "Репортери без граници". Питам ги: дайте ни факти какво не е излъчено. Да, двама олигарси си направиха кой сайт, кой телевизии. И като стане нещо казват: "Аз съм издател". Ами те не са ли по правилата на закона. Аз като не съм на поста, ще си направя един сайт или с една камерка ще ходя и ще съм най-добър и ще кажа: "Няма да ме пипате, защото съм издател". Да, аз съм поискал от САЩ да дойдат в различни сфери - в ядрената сфера, за върховенството на закона..., там, където искам да хвана бика за рогата, отсече Борисов.

Поисках от "Репортери без граници" да дадат едни правила и да съберем издателите, коментира той. Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично, та коментирате", попита разпалено Борисов и довърши: "Цацаров е много начетен, Гешев е по-добър в оперативната дейност и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото има оперативно мислене".

 

След това допълни: Кой да сложа за правосъден министър? Мая Манолова ли да сложа?! Само тая глупост не бях правил. Затова сложихме Данаил Кирилов. Имах срещи с хора за поста главен прокурор, но всички баха мързеливи, а най-подходящ беше Емил Радев.

Вината ми е, че както направихме Мая Манолова обмбудсман, така поискаха и техен главен прокурор, омръзна ми вече да им слушам глупостите.

 

Братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев, той има пряка връзка, там се прегръщаха. Радев нямаше с какво да влезе в новините, докато ние бяхме в САЩ и затова върна указа. ВСС два пъти с 20 на 4 гбласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбираме от това, има специалисти, които са там и избират", коментира още премиерът.

 

Ще направя извънреден Министерски съвет и ще приема всички препоръки на Венецианската комисия, каза още Борисов. Ще приемем да изслушват главния прокурор в парламента, каза още той. Вчера в Мадрид разговарях 15 минути и напомних на Урсула фон дер Лайен, че ще й изпратя писмено всичко, което е препоръчано, посочи той.

 

За рокадите:

 

Социалният министър не се справяше със задачите си. Затова смених днес и Ирена в Перник. Те са проспали източването на язовира и неслучайно е махнат и шефът на ВиК. 2,7 милиона отпускаме на кмета на Перник, защото е хубаво да се пречисти водата и да търсим алтернативен източник, дал съм задачи и при това безводие ще строим язовири, а 10 ремонтираме основно, каза той.

Main Menu