Печат на тази страница

Позиция на Русия: Изгонването на дипломат е международна практика и адекватен отговор

05 Дек 2019 17:23

Това е международна практика и не виждам нищо странно. Смятам, че трябва да се обърне внимание от следния ъгъл: Какви основания имаха българите да върнат в Русия нашия дипломат? Повече от убеден съм, че никакви.
Така Александър Михайлов, член на руския Съвет по външна и отбранителна политика коментира изгонването на български дипломат от Русия. Той определи реакцията на руските власти като "адекватен отговор".

 

Днес стана ясно, че на посланика ни в Русия – Атанас Кръстин, му е била връчена протестна нота и дипломат от мисията ни в Москва трябва да напусне страната в рамките на 24 часа.

 

Изгонването на българския дипломат е ответна стъпка и външното министерство на Русия я е предприело в момента, в който е била подготвена. Това каза за бТВ говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в отговор на въпрос защо Москва предприема мярката сега – повече от месец, след като София обяви за персона нонграта служител на руското посолство у нас.

 

Още през октомври зам.-министърът на външните работи на Русия – Александър Грушко, уведоми, че ще бъдат разгледани реципрочни мерки. До днешния ден, обаче, поне публично развитие нямаше.

Main Menu