Премиерът обсъди с Мария Габриел новия й ресор в ЕК

06 Дек 2019 11:39

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел в Министерския съвет.

Двамата обсъдиха приоритетите на Габриел през 5-годишния мандат на новата Европейска комисия, която встъпи в длъжност на 1 декември.

Премиерът беше категоричен, че повереният на Мария Габриел ресор е голямо признание за страната ни и дава много възможности за работа в интерес на Европейския съюз и неговите граждани. Той изрази увереност, че Габриел ще ръководи успешно своя ресор, който съчетава основополагащи европейски ценности, като образование, култура и младеж с актуалните теми за суперкомпютрите и дигиталните хъбове.

 

Борисов изтъкна сериозната отговорност на Мария Габриел, която ще управлява програмата "Хоризонт Европа" с предложен от Европейската комисия бюджет в размер на 100 млрд. евро.

По негови думи ресорът на българския еврокомисар в новата Комисия кореспондира и с ключови приоритети от управленската програма на българското правителство.

Той изрази увереност, че установеното доверие и отлично сътрудничество между България и Европейската комисия ще продължи и занапред.

От своя страна Мария Габриел заяви, че възприема като огромна чест отговорностите си на европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя посочи, че ще се стреми да разреши сериозни предизвикателства, пред които е изправена Европа.

Габриел акцентира върху значението на образованието и възможностите за обучение през целия живот, перспективите за младите хора, подкрепата за научните изследователи, насърчаването на иновациите и съхраняването на културното наследство.

Тя изрази увереност, че в новата Европейска комисия ще работи с колегите си в дух на сътрудничество и доверие, така че да се осъществяват много общи инициативи и да се отговори на очакванията на европейските граждани и на предизвикателствата пред ЕС./news.bg

 

Main Menu