От Русия: България загуби своя статут

06 Дек 2019 16:27

България загуби своя статут на газов хъб и няма да получи други преференции от транзита на руски газ. Това заяви заместник – председателя на комитета по енергетика към Държавната дума Игор Анански, цитиран от ФАН.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че българското правителство умишлено забавя строежа на „Турски поток“ на своя територия. Това стана по време на неговите преговори със сръбския президент Александър Вучич.

Това става на фона решението на руското външно министерство да отпрати представител на българското посолство, като отговор за изгонен руски дипломат. Българският премиер Бойко Борисов вече заяви, че строителството на българска територия върви по план и че ще бъде изпълнено в срок.

 

„Ние помним как България се отказа от „Южен поток“ и пропусна да стане най-големият газов хъб в региона. Те пропуснаха това, заради отношенията си със САЩ и ЕС. От една страна те искат да получат тези средства, а от друга се съобразяват с други страни. Задачата на българското ръководство е да осигурява по-добър живот за своите граждани, като това може да стане и чрез транзит на газ в региона, а така те губят своя статут, а може да загубят и други преференции“, заяви Анански.

Вече беше обявено, че изпълнението на „Турски поток“ е на финалната си права. Очаква се да заработи официално на 9-ти януари.

LGarden

Main Menu