Венецианската комисия: Необходим е механизъм за разследване само на главния прокурор

07 Дек 2019 07:40

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към България за разследването на главния прокурор и реформа в съдебната система, предаде БНТ.

В изявление на комисията се подчертава, че предложените законови промени, които регламентират провеждането на разследвания и отстраняването на тримата големи в съдебната власт, са рискови.

Приветстват се усилията и решимостта на българските власти за разследване на главния прокурор, но се отправя предупреждение, че има риск с така предложените промени да не бъдат постигнати обявените цели.

 

Сред мотивите на комисията се отбелязва, че прокуратурата в България е с пирамидална структура. Препоръчва се вариант, в който различни членове на ВСС, извън прокурорската колегия, да могат да дават предложения за разследване на главния прокурор.

Отбелязва се, че не е нужно предложенията да засягат двамата председатели на върховни съдилища.

От министерството на правосъдието съобщиха, че утре сутринта в 9:00 ч. ще има извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще бъдат обсъдени промени в НПК.

 

Припомняме, през февруари 2017 г. за представител на България във Венецианската комисия бе определен експремиерът Филип Димитров.Преди него страната ни е представлявана от проф. Александър Джеров - бивш зам.-председател на Народното събрание, от бившия народен представител и правосъден министър Васил Гоцев, бившият конституционен съдия Тодор Тодоров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев.

Main Menu