Независим прокурор ще разследва главния прокурор

07 Дек 2019 10:30

Независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, ще разследва главния прокурор. Това предлага правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия. Предложението бе гласувано на извънредно заседание на Министерския съвет.

Независимият прокурор ще се избира от две трети от прокурорската колегия на ВСС с мандат от 7 години.

Той няма да разследва шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд. Препоръката на Венецианската комисия беше тази промяна да не се отнася за двамата председатели на върховните съдилища.

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза по време на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

"Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор - разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването", добави още министър-председателят.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, каза премиерът.

"Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия", обясни той.

 

"Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание", допълни той.

"Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва", каза още Борисов.

"Преди няколко дена новият председател Урсула фон Делайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", каза още той.

Main Menu