Нинова ще наказва 27 депутати

12 Дек 2019 12:56

Парламентарната група на "БСП за България" има политическо решение за неподкрепа на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност. Това се казва в позиция на ръководството на партията. От нея става ясно, че на събранието на групата във вторник несъгласните с общата позиция са били само трима. На следващия ден обаче цели 27 червени депутати подкрепиха назначаването на Сотир Цацаров, противно на повелята от предишния ден.

Ръководството на левицата твърди още:

"По повод разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на "БСП за България" не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение - не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров. Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на "БСП за България" има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност".

Парламентарната група на БСП се разцепи вчера по време на гласуването на кандидатурата на Цацаров. Досегашният главен прокурор бе избран за председател на КПКОНПИ със 165 гласа. "За" гласуваха ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и петима независими депутати. Цацаров бе подкрепен и от 27 представители от групата на "БСП за България". Сред тях са изразилият предварително намеренията си Драгомир Стойнев, Тома Томов, Георги Търновалийски, Светла Бъчварова, Манол Генов, Георги Йорданов и др. Нинова отново напомни идеята си антикорупционният орган да се избира от президента. Против кандидатурата на Цацаров бяха 30, а трима гласуваха с "въздържал се". Другият претендент.

Цацаров заема предсрочно освободения от Пламен Георгиев пост начело на антикорупционния орган и ще изкара неговия мандат до 2024 година. Днес ВСС прие оставката му.

На пленума в събота БСП ще решава какви да са партийните наказания на 27-те депутати, които гласуваха "за" избора на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, въпреки решението на групата вотът да е против и двамата кандидати. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов.

Христо Проданов припомни, че решението на групата на левицата е било поддръжниците на избора на Сотир Цацаров да изкажат мнението си в зала, но да гласуват по съвест, като се съобразят с решението на мнозинството.

"Дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин, да се възползват от правилника за организация и дейност на Народното събрание и да излязат от трибуната на НС, да заявят обратната позиция и да направят така, както преценят, че е правилно. Позицията е за неподкрепа на кандидатурата на г-н Цацаров, както и на другата кандидатура".

Един от гласувалите за Цацаров е пловдивският депутат Георги Търновалийски, който беше шеф на НАП-Пловдив, когато главният прокурор бе председател на Пловдивския окръжен съд.

"Да, имаше такова решение, само че съобразно нашия правилник, тези, които изразят лична позиция, аз такава съм изразил пред групата, имат право да гласуват така, както са решили. Аз съм изразил своята позиция и съм гласувал "за"", обясни Търновалийски.

Main Menu