Румен Миланов: Струва си преразглеждане на списъка с охраняваните лица

14 Дек 2019 14:03

Заслужава внимание да се преразгледа списъкът на охраняемите лица и да не се влиза в реплики за супер луксозност на НСО.

Това заяви пред bTV бившият директор на Националната служба за охрана (НСО) генерал Румен Миланов. Според него така ще се гарантира по-качествена охрана на охраняемите лица.

 

Припомняме, на 12 декември вечерта кола на НСО блъсна 14-годишно момче, което е в болница.

Ден по-късно граждански джип удари две момичета - на 13 и на 14 г. Едното дете почина на път за болницата.

 

Подобни инциденти - като катастрофата с кола на НСО, има доста в страната и те не са само с автомобили на НСО, изтъкна Миланов. Според него друг е въпросът, че за да се повиши подготовката на всички водачи, трябва да се вложат повече ресурси и средства. За конкретния случай на катастрофата с автомобил на НСО, трябва да се изчакат резултатите и да бъдат публикувани, настоя Миланов.

Румен Миланов припомни, че преди 20 години също е станал инцидент с дете, който щял да доведе до падане на правителството на Иван Костов, визирайки убийството на 3-годишния Пепи - син на таксиметров шофьор. Тогава колегите на бащата обградиха парламента и поискаха виновният да бъде наказан. По-късно за случая бе обвинена майката.

Запитан дали НСО е луксозна транспортна служба, той бе категоричен, че това не е така.


Дефиницията "луксозна транспортна служба", в никакъв случай не приляга на една институция, каквато е Службата за охрана (НСО). Това заяви и говориятелят на Националната служба за охрана (НСО) Веселин Нинов.

По думите му е несериозно да се твърди подобно нещо. Според него очевидно назрява дебат, в рамките на който ще изкристализира визия за промяна в Закона за национална служба за охрана.

"Нормално е всеки нормативен акт да търпи повторна оценка на въздействието, за да бъде адекватен на някаква моментна реалност. Това е тема на законотвореца", подчерта той.

Сега служителите на НСО са под определения щаб, но числеността им е поверителна информация, каза Нинов.

Относно служителят на НСО, който шофирайки, блъсна момче в столицата, Нинов заяви, че той е в шок. Всеки нов служител търси професионално израстване. Един от начините да растат бързо в кариерната стълбица, е да повишават квалификацията си, която се удостоверява с тестове, заяви Нинов по повод информацията, че служителят от НСО бил късан на някои тестове.

 

Междувременно на редакционната ни поща се получи писмо от партия "Атака", в което се иска НСО да бъде закрита.

"По-добре този излишен харч на 40 млн. лв. (колкото е бюджетът на службата - б.р.) да беше спестен на българите. Хората не са длъжни да плащат за лукса на премиер, президент, шеф на парламента и прочее", се казва във волеизявлението.

Main Menu