Защитени ли сме от авторитарен произвол, пита Румен Радев

17 Дек 2019 17:20

Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с Правния съвет към президента и академичната общност.

Той постави няколко въпроса пред академичната общност, като подчерта, че от тях не може да се избяга. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв - какви са причините, имаме ли системен проблем?

Според държавния глава оттук произтича и самият дебат, който иска да се отвори. Първо - трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме - защо и в какъв обхват?

По думите на Радев най-належащо е мнението на академичната общност за предложения законопроект от Министерски съвет, доколко според тях той е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с Конституцията, както и ще може ли предложеният модел да работи рационално.

Президентът заяви, че иска да се разшири дебатът като се включат и правата на гражданите - как да се засилят и как да се засили тяхното участие./news.bg

Main Menu