Сотир Цацаров призова Гешев да пази прокуратурата и прокурорите

18 Дек 2019 12:27

"Ако мога да ви кажа нещо, г-н Гешев - пазете прокуратурата и хората в нея, защото без тях системата е нищо. Уважавайте съдиите, без които справедливост и правова държава не може да има". С такова обръщение досегашният главен прокурор Сотир Цацаров предаде щафетата на наследника си Иван Гешев.

Цацаров заяви, че за него е била огромна чест и предизвикателство да бъде главен прокурор. Той благодари за усилията, енергията и спечелените битки на прокурорите и следователите.

"Колегата Гешев няма лек мандат. Лесен мандат имат само хората, които не правят нищо и оправдават своето бездействие с други", заяви Сотир Цацаров.

Първото предизвикателство към вас са започналите дебати и консултации по така наречения конституционен модел на прокуратурата. Цацаров се надява, че те нямат за цел евтин предизборен и политически шум, а са за доброто за институцията. Той е убеден, че каквито и дискусии да се водят, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт.

Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и на хората, всичко трябва да бъде приветствано. Ако консултациите и дебатите са насочени към това да създаде платформа за някаква дискусия, която ще обслужи и политически проекти или предстоящи избори, е безполезно упражнение, коментира Цацаров пред журналисти след церемонията.

Коментарът на Цацаров бе по повод дискусията, инициирана от държавния глава Румен Радев.

Цацаров подчерта, че не визира никого конкретно, а изказва мнение. Той призова медиите да "не му слагат думи в устата".

По думите му в кабинета на главния прокурор се влиза и излиза през вратата. Цацаров излиза от длъжността главен прокурор с усещането, че е направил много за съдебната система.

Той пожела на всички весели и спокойни коледни празници.

В петък Цацаров встъпва в длъжност като председател на Антикорупционната комисия, но няма да покани журналисти и просто ще отиде на работа, заяви той./news.bg

Main Menu