Работодатели и синдикати с общо споразумение за тока, болничните и трудовата миграция

18 Дек 2019 13:02

Председателите на работодателските организации, на синдикатите и премиерът Бойко Борисов проведоха рано тази сутрин среща в Министерски съвет преди правителственото заседание.

Те са обсъдили да се подпише национално тристранно споразумение, в което са заложени договорености между работодатели и синдикати по 4 направления с над 40 мерки и програми.

Става дума за законови промени от следващата година в сферата на бизнес средата и икономиката, енергетиката, демографията, образованието, пазара на труда, трудовата миграция и социалните въпроси.

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Очаква се споразумението да бъде подписано до края на януари.

Сред темите, които са били дискутирани на днешната среща е била европейската Зелена сделка, която беше обявена на 11 декември. Тя определя климатичните цели до 2050 г., за да може Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет.

Необходимост е България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход", механизмът за капацитети, който механизъм да бъде изработен, нотифициран и в него да участват централите от Маришкия басейн, включително и тези с дългосрочни договори.

"Ние потвърдихме настояването си те да бъдат прекратени, особено с ТЕЦ - Марица Изток 3", обясни Велев, който настоя договорите с ТЕЦ Марица 1 и ТЕЦ Марица 3 трябва да бъдат прекратени.

По думите на Велев, за да бъде плавен този преход и да няма риск от поскъпване на цената - това трябва да стане поетапно в рамките на 3-5 години.

Работодателите предлагат и поетапно либерализиране на пазара на електроенергия за бита, недостигът на човешки ресурси и програма за интегриране на гражданите с български произход в трети страни, както и облекчаване на трудовата миграция.

По въпроса за цената на електроенергията председателят на АИКБ обясни, че вероятно ще има увеличение на тока за бита, но то няма да е значително.

"Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии, които трябва да се плащат. Но при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока, но не очакваме при 30% либерализация, процентите да бъдат повече от 2-3 в двете посоки. За да се нотифицира механизмът за търг за капацитети, необходимо условие е да има план за либерализация на пазара за бита." Това е необходимо условие, което се поставя от Брюксел", обясни още председателят на АИКБ.

Въпросът за болничните също е обсъден на срещата: "Има решимост да се постигне споразумение с цел ограничаване на злоупотребите. Работодателите ще се върнат в Тристранката, когато има мерки и решения", заяви Велев.

На 6 януари е следващото заседание между същите страни./news.bg

Main Menu