Работещите по празниците трябва да получават двойно възнаграждение

27 Дек 2019 08:54

Когато хората работят на празниците, трябва да получат двойно възнаграждение. Това заяви Дина Христова от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ хората не трябва да забравят, че въпросното възнаграждение има удръжки. Тя изтъкна, че когато хората работят по празниците, но полагат и извънреден труд, възнаграждението се увеличава четворно. В голямата си част хората, които работят в празнични дни, са с въведено сумирано отчитане на работното време, обясни Христова.

Тя даде за пример, че когато хората работят 12 часа - в този случай се заплаща двойното възнаграждение, но трудно може да се говори за извънреден труд, защото става въпрос за график.

Експертите на ГИТ извършват проверки по време на празниците за трудови злополуки. Тогава обаче не постъпват сигналите, а такива постъпват тогава, когато извънредният или празничният труд не е заплатен.

Другите най-чести нарушения са свързани още с осъществяването на трудовите правоотношения, заплащенето на труда за по-високите възнаграждения за извънреден или празничен труд.

Main Menu