Проф. Константинов иска да се мисли за е-гласуване, защитено от хакери

28 Дек 2019 11:37

Председателят на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов смята, че трябва да се помисли за интернет гласуване за парламентарните избори през 2021 година.

Според проф. Константинов първо обаче трябва да се види как ще се справим с хакерите и с идеята, че може да бъде хакнат този вид изборен процес, защото в основата на всичко стои доверието в него. "Ако хората мислят, че изборите са им хакнати, дори и да не са, доверието си е отишло, така че това са важни неща и трябва да видим как ще ги решим", изтъкна той.

Машинното гласуване не е сред законодателните промени, за които проф. Константинов призова, като той се обявява против такъв вид гласуване. "Машинно гласуване в момента има само в част от Белгия. Никъде другаде в Европа няма машинно гласуване и сигурно има причина за това", коментира той. Трябва обаче да се види и защо е толкова ограничено машинното гласуване в Европа.

Проф. Констатинов заяви, че след срещата при президента, на която бяха обсъдени откроилите се проблеми на последните избори, въпросът за някои законодателни промени продължава да стои."Такива срещи винаги са полезни, въпросът е да не завършват само със срещите, а да има последващи действия", акцентира проф. Константинов.

Сред законодателните промени, за които настоява проф. Константинов, са изчистването на избирателните списъци, като фантоми да изчезнат от тях. Също така трябва да се помисли дали да остане забраната върху прогнози в изборния ден, тъй като отново на последните избори бяхме свидетели на друг феномен - за загубите да се обвиняват социолозите.

Според Михаил Константинов критично е да се намали много високият процент недействителен вот. По време на местните избори ноември 2019 година той беше средно 8.5%. Само за общински съветници броят на недействителния вот беше 15", припомни Константинов.

"Ясно е, че това е тежък проблем, тъй като числата са извън европейските норми и трябва да се види дали бюлетината е сложна, или начинът на отчитане е неправилен", категоричен беше проф. Константинов.

Според него, след като бъде направен анализ на изборните материали, които се намират в общините с решение на съда, ще се направи извод какви законодателни мерки трябва да се вземат.

Проф. Константинов високо оценява организацията на изминалите вече местните избори и смята, че те са преминали напълно на европейски ниво. Той изтъкна, че за парламентарните избори трябва да се вземат законодателни решения, които да подобрят българския изборен процес./news.bg

Main Menu