12 нови ролс-ройса са регистрирани у нас през 2019 г.

06 Ян 2020 07:20

Продажбите на луксозни автомобили в България продължават да са близо 10% от всички доставки на нови коли, като през миналата година са регистрирани 4191 броя, съобщава "Дневник". По традиция сред тях има и много скъпи модели, включително и такива, които не присъстват официално на българския пазар.

По данни на "Пътна полиция", през миналата година у нас са регистрирани 12 чисто нови автомобила на "Ролс-Ройс" и два употребявани. За сравнение - през 2018 беше отчетена само една регистрация на нова такава кола.

Обяснението може да се търси в няколко посоки. "Ролс-Ройс" пусна своя първи кросоувър - "Кулинан", а в интервю за "Дневник" директорът на корпоративните комуникации на компания за нашия регион Франк Тийман посочи, че той се радва на голямо търсене.

Освен това "Ролс-Ройс" за първи път участва със свой щанд на софийския автосалон, където също беше представен "Кулинан". В допълнение, преди малко повече от година в София беше открит официален сервиз на луксозната британска марка. Иначе към 1 януари 2020 г. в България има официално регистрирани 267 ролс-ройса.

Поглед към статистиката на "Пътна полиция" показва, че суперлуксозният автопарк в България се е обогатил с 5 чисто нови и 14 употребявани коли "Ферари" и в страната те вече са 392.

Притежаваните от българи модели на "Ламборгини" са се увеличили с 22 тази година, като пет са чисто нови, а общият им брой става 277. В "Пътна полиция" са регистрирани и 45 коли на "Бентли", като 3 са нови.

По пътищата на България са се появили също пет чисто нови "Астън Мартин" и два нови макларъна, но данни за общата бройка на тези две марки няма.

С 39 бройки се е увеличило присъствието на хитовите електромобили "Тесла" и регистрираните в "Пътна полиция" са вече 109. Любопитното е, че нито една от изброените дотук марки няма официално представителство в България и те стигат до пазара през автокъщи или се купуват от чужбина.

Иначе, както вече стана дума, през миналата година в страната са продадени 4026 леки и лекотоварни превозни средства от луксозни марки. Обхващат се е лекотоварните, тъй като част от луксозните кросоувъри все още минават за такива, тъй като имат N1 сертификат.

Според данните на "Пътна полиция" най-популярната луксозна марка остава БМВ с 1276 доставки. Следват "Мерцедес" с 914 и "Ауди" със 714. Към купените луксозни автомобили може да причислим още 335 "Ленд Роувър", 290 "Волво", 165 "Инфинити", 161 "Лексус", 112 "Порше" и 71 "Ягуар".

Най-популярните марки нови автомобили в България са "Дачия", "Рено" и "Шкода". При употребяваните лидери са "Фолксваген", "Мерцедес" и "Опел".

Main Menu