Нено Димов: Темата с водния режим в Перник се политизира

06 Ян 2020 10:38

Темата с водния режим в Перник се политизира. Това заяви пред БНТ екоминистърът Нено Димов. Показа се, че правителството търси решение, каза още той.

Над 70% е загубата на вода по водопровода на Перник. Сега се правят ремонти, които да спрат най-големите течове. През 2013 г., когато е управлявал кабинетът Орешарски е спряна Оперативната програма "Околна среда" и сме можели да загубим значителни средства за ВиК.

Отговорността за състоянието е на ВиК дружеството по негови думи. Още през септември беше ясно, че водата в язовира ще стигне до декември, каза Нено Димов. Той заяви, че МОСВ ще съдейства на прокуратурата и вече е дадена цялата изискана информация на държавното обвинение.

Язовир "Студена" е на 15% пълен, язовир "Ястребино" е на 40% пълен. Язовир "Асеновец" е на 30% запълнен. За министъра на околната среда и водите са взети поуки от кризата в Перник.

Италианският боклук край Плевен в законен, стана ясно още от думите му. Ще се провери дали отпадъците са оползотворени, както трябва. Не сме разрешавали внос на болнични отпадъци. Във Враца площадката не е лицензирана. Засилваме още повече контрола, каза Димов.

През 2018 г. сме внесли 80 000 тона боклук. Над 800 000 тона боклук сме изнесли 2018 г. Оказва се, че дишаме по-чист въздух в сравнение с 2014 г. и 2008 г. Мерките трябва да продължат, категоричен бе Нено Димов.

Припомняме, от news.bg съобщихме за незаконното сметище за италиански боклук в Плевен още на 20 декември. От РИОСВ-Плевен обаче обясниха, че става дума за регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Преди два месеца главният прокурор, тогава Сотир Цацаров, разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел" във връзка със замърсяване на въздуха. Проверката започна от ТЕЦ - Перник, който бе и спрян временно. Тогава министър Нено Димов обяви, че камери ще следят пътя на цялото гориво.

Main Menu