БСП внасят вота на недоверие на 20 януари

06 Ян 2020 18:04

БСП внася вота на недоверие на 20 януари. Това заяви на днешната пресконференция в Перник лидерът на левицата Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

Тя посочи, че от 15 януари червените ще бъдат готови с мотивите, а на 16 и 17 ще предложат консултации на всички други парламентарно представени партии с изключение на ГЕРБ. Внасянето на вота на недоверие ще стане на 20 януари.

Нинова обясни, че от ръководството на парламента зависи кога той ще се гледа в пленарната зала.

Манипулацията и внушенията, че БСП яха протеста, че този вот на недоверие не е необходим изразяват само едно: страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението, заяви соцлидерката.

Относно отменената по-рано днес среща с главния прокурор Иван Гешев за ситуацията в Перник, Нинова заяви, че той сам преценява с кого да се среща и с кого не, а работата на БСП била да търсят истината.

По тази причина тя посочи, че е задала въпросите си към обвинител номер едно писмено, а те са: Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива - срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК, както и дали се води разследване по договора за ремонт на стената на яз. "Студена" на стойност 32 млн. лв.

Припомняме, в края на декември БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов в областта на политиката на околната среда и водите. Причината е водната криза в Перник.

За кризата с водата в миньорския град се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК-Перник.

Премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.

 

Main Menu