Над 350 000 души са в условия на воден режим според Манолова

06 Ян 2020 18:09

Външен одит на водния сектор и да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента (КСНС) заради водната криза настоява лидерът на гражданско сдружение "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред БНР.

Тя обясни, че това е необходимо, защото водната криза се разраства и скоро ще стане национална.

"Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. "Национална сигурност" не е понятие, с което единствено и само боравят армията, МВР, ДАНС и НСО", подчерта Манолова.

По думите й над 350 000 души в страната са в условията на воден режим. Такъв има в над 100 населени места в 11 области, подчерта Манолова.

"Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, ще има воден режим. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета. Има тревожни информации и за състоянието на яз. "Камчия", което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен", анализира тя ситуацията в страната.

Външен одит на сектора е необходим, защото "властта бяга от отговори, а институциите си прехвърлят отговорността", коментира още тя.

Няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани към този момент, допълни Манолова, според която КЕВР "се е превърнал в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора".

От своя страна проф. Спартак Керемидчиев от Института за икономически изследвания на БАН изтъкна, че сегашното състояние на ВиК сектора представлява нещо като запален фитил, на който са наредени бомбички, които избухват една след друга.

"Това, което се вижда в Перник, е видимата част на айсберга. Проблеми в сектора непрекъснато се появяват, но някои биват успешно замитани или отлагани", заяви той.

Според него разговорът за реформите във ВиК-дружествата вече е закъснял. По думите му дружествата в момента започват да изпълняват проекти за реструктуриране на мрежата и за хабилитация, без да имат такава готовност.

"Това са милиарди, които трябва да минат през едни нереформирани предприятия, които нямат капацитета да се справят с такива огромни заеми", поясни Керемидчиев.

Даването на пари в нереформирани дружества не решава проблемите, категоричен е експертът.

Идеята за холдингова структура, в която да влязат всички ВиК-дружества, той оцени като "стара" и напомни, че това е практика от времето на социализма. В случая тя "няма да доведе до нищо полезно, защото това означава тотално да се преобрази модела, по който върви ВиК-реформата в България". Консолидация според Керемидчиев би направила възможно да има единна цена на водата.

Той смята, че е необходимо да се въведе конкуренция в сектора.

Припомняме, на 28 декември 2019 г. Манолова постави няколко конкретни въпроса на премиера Бойко Борисов след като той спомена идеята си за единен монопол на водоснабдителните дружества.

 

Main Menu