ДАНС и МВР тръгват по следите на боклука у нас

06 Ян 2020 18:19

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда, съобщават от прокуратурата.

Проверката е с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България.

В хода на проверката следва да бъдат установени всички "притежатели на отпадъци" на територията на страната, като се изискат и приложат следните документи - разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др.

Ще бъде извършена проверка за спазване на задълженията на лицата по т.1 по чл. 8, ал.2 от ЗУО. Разпоредено е да бъде изискана информация за извършвани проверки от контролните органи на лицата по т.1 - съответните РИОСВ и кметове на общини, и предприети мерки, в случай на установени нарушения.

Гешев е разпоредил и при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура.

Припомняме, от news.bg съобщихме за незаконното сметище за италиански боклук в Плевен още на 20 декември. От РИОСВ-Плевен обаче обясниха, че става дума за регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Преди два месеца главният прокурор, тогава Сотир Цацаров, разпореди проверка на четири топлоелектрически централи - ТЕЦ "Република" в Перник, ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел" във връзка със замърсяване на въздуха. Проверката започна от ТЕЦ - Перник, който бе и спрян временно. Тогава министър Нено Димов обяви, че камери ще следят пътя на цялото гориво.

 

Main Menu