Нено Димов остава в ареста

11 Ян 2020 16:23

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов остава за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд, предаде bTV.

Магистратите решиха, че има обосновано предположение за извършено престъпление, а събраните доказателства към момента сочат за съпричастност на Димов.

Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди, се казва в становището на съда, цитирано от БНТ.

Решението може да се обжалва на 16 януари пред Апелативния специализиран наказателен съд, отбелязват Нова телевизия и БНТ.

По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

 

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев се аргументира, че ако съдът не задържи за постоянно в ареста бившия министър, той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Кънев добави, че това може да стане, тъй като все още е министър на околната среда и водите, докато Народното събрание не гласува оставката му.

Прокурорът заяви, че няма опасност Димов да се укрие, но обвинението срещу бившия министър е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети (11 милиона лева) и защото са засегнати над 90 000 души от водната криза в Перник.

Ина Лулчева, която е адвокат на Димов, отговори, че водите са били в ресора на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите.

Main Menu