Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

13 Ян 2020 18:56

Националното сдружение на частните болници изрязана несъгласие с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

Според тях твърденията на д-р Дечев уронват престижа на частните болници.

От сдружението посочват, че ако това е вярно, то НЗОК е нарушила нормативната уредба, защото тя не прави разлика между лечебните заведения в зависимост от собствеността им.

Те подчертават, че цените, на които Здравната каса заплаща лекарствата, са регулирани с Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, която забранява на НЗОК да заплаща цена над регистрираната.

 

Цената на едно лекарство може да се регистрира само ако е по-ниска в сравнение с тази в десет европейски държави и след договаряне на задължителна отстъпка, поясняват от сдружението и допълват, че ако действително има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от регистрираната в Позитивния лекарствен списък, това говорело за тежка инсуфициенция* на Наредбата, регулираща цените и налагало незабавната ѝ промяна, което трябвало да се инициира именно от д-р Дечев.

От сдружението посочват, че ако шефът на НЗОК смята, че някоя болница е нарушила нормативната уредба, той има права да я санкционира. Те призовават д-р Дечев да посочи на кои болници, кога, за кое лекарство и на какви цени са били платени от НЗОК и как са били санкционирани.

Некоректно е да се хвърля обвинение към всички частни болници, много от които изобщо не изпълняват дейности, свързани с лекарствено лечение на злокачествени заболявания, заявяват те.

Относно обвиненията за лобистка поправка на закона, позволяваща на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от сдружението припомнят, че дефиницията на понятието "публично-правна организация" е дадена от Директива 2014/24/ЕС, т.е. Дечев обвинявал в лобизъм Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа.

Няма да позволим частните болници да бъдат изкупителна жертва за конфликтите в изпълнителната власт, категорични са те и допълват, че са готови да предоставят конкретни предложения за подобряване на нормативната уредба.

От сдружението са изпратили и петиция до премиера Бойко Борисов, в която посочват, че изявленията на д-р Дечо Дечев са спекулации, с които той си прави публичен ПиАр, поради което настояват да му бъде потърсена отговорност.

Main Menu