МЗ не знаело, че частните болници получават 7 пъти повече за лекарства

14 Ян 2020 13:00

Нито в Министерство на здравеопазването, нито в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти са постъпвали сигнали от управителя на НЗОК за драстични разлики в цената на едно и също лекарство, заявяват от МЗ по повод твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в интервю пред Дарик, че Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото на държавна., пише Offnews.bg.

"Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик с еднакво активно вещество, тъй като всички останали хипотези са недопустими предвид факта, че платец на лекарството е именно НЗОК. В случай, че е налице девиация в цените на един и същи продукт, заплащан с публични средства от НЗОК, би следвало да бъде сигнализирано както Министерството на здравеопазването, така и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Ако все пак има допуснати такива плащания от ръководството на НЗОК, трябва незабавно да бъдат сигнализирани компетентните органи", се казва още в изявление от здравното ведомство.

Сегашният ръководен екип на Министерството на здравеопазването не е правил предложения за изменения в Закона за обществените поръчки, каквито твърдения за „лобистки текстове на МЗ“ се тиражират. От министерството обясняват, че текстът във въпросния закон, който д-р Дечев цитира, е обнародван през 2016 г. Вносител на законопроекта тогава е Министерският съвет, като в първоначално внесения в Народното събрание законопроект е предложено възложители на обществени поръчки да бъдат всички лечебни заведения, независимо от тяхната собственост. При разглеждането на законопроекта от Народното събрание, между първо и второ четене, е внесено предложение за ограничаване кръга от лечебни заведения, за които ще се прилага законът. Предложението е прието от Народното събрание и е влязло в сила от 16.04.2016 г.

От министерството коментират и отчетността на частните лечебни заведения, като подчертават, че по тяхна инициатива бе приета промяна в Закона за лечебните заведения, според която Министерство на здравеопазването има механизъм да изисква информация от всички лечебни заведения за болнична помощ, които се финансират чрез договор с НЗОК и/или МЗ, в това число медико-статистически и финансови показатели и информация за извършените от тях разходи при осъществяване на дейността им. Създадена и е възможност за публичен достъп до ценоразписите на болничните услуги, което според МЗ е „стъпка към по-голяма прозрачност в сектора“.

На заявеното от д-р Дечев отговориха и от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българската болнична асоциация (ББА).

 

В декларация до премиера и здравния министър се казва, че в изявленията на управителя на НЗОК „се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител.“

Според тях твърденията, че НЗОК заплаща на частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират, от държавните и общински болници, не отговарят на истината, тъй като Касата заплаща по позитивен лекарствен списък. От организациите припомнят, че принципът на реимбурсация е да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, но не по-висока от цената, определена в позитивния лекарствен списък.

 

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки от НСЧБ и ББА припомнят, че промяната в закона се е наложила заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 година, с което се задължават всички страни-членки до април 2016 година да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

В декларацията се казва още, че всички лечебни заведения в страната функционират при еднакви пазарни условия.
„Единствената разлика е, че държавата, като собственик на част от болниците, финансира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България“, заявяват от НСЧБ и ББА.

С критиките си към здравната система и МЗ Дечо Дечев засяга някои от болните теми в здравеопазването, но предложенията му са публичен пиар, а не сериозни и задълбочени коментари", се казва още в декларацията.

Main Menu