Автоинструктори: Спират заповедта за увеличаване на часовете за кормуване

14 Ян 2020 17:14

Министърът на образованието Красимир Вълчев е обещал на инструкторите да спре заповедта си за увеличаване на часовете за кормуване, съобщиха от 24 часа. Това заявиха пред протестиращите автоинструктори излъчените от тях преговарящи.

Това се случи след като днес над 200 автоинструктори блокираха с колите си центъра на София.

Протестиращите днес отидоха на преговори с представители на Министерство на образованието и транспорта, работната група, която предвижда засягащите ги промени в законодателството.

Техните искания са да отпадне увеличаването на часовете за кормуване, а методиката да обучение да бъде изработвана от образователното министерство, каза Емил Панчев, председател на СБА.

Сред другите им искания е да отпадне GPS системата, която да следи началото, маршрута и края на кормуване.

Министерството на образованието и науката никога не се е фокусирало върху броят часове, а върху това как се провеждат часовете. Това каза Министърът на образованието и науката Таня Михайлова след срещата си с автоинструкторите, съобщиха от БГНЕС. Беше обсъдена идеята за един много качествен изпит.

Михайлова заяви, че заповедта, срещу която недоволства част от бранша не е влязла в сила. Ангажиментът на Министерството на образованието и науката и на министъра на образованието за закона за движението по пътищата е да утвърди учебната документация.

На този етап тази заповед е под условие, защото е обвързана с промяна в Наредба-37 на министерството на транспорта. Ние ще говорим затова колко да бъдат часовете, как да се провеждат, каква да е концепцията за обучение.

След срещата при образователния министър преговарящите заявиха, че са постигнали малка победа. Министър Вълчев е поел ангажимент да спре заповедта си, както и да се направи нова работна група, която да подготви нова учебната документация.

Инструкторите се запътиха към министерството на транспорта, заявиха, че при министър Росен Желязков ще продължат разговорите. В тях щял да се включи и министърът на образованието.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова е поела ангажимент разговорите да продължат в работната група, потвърдиха от министерството на образованието.

 

Main Menu