Прокуратурата сигурна в отговорността на Нено Димов

14 Ян 2020 20:03

Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министъра на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена" и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.

Това съобщават от прокуратурата във връзка с обвиненията на министъра на околната среда Нено Димов.

Прокуратурата счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. "Студена", което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. "мъртъв обем" на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища.

В хода на разследването са събрани доказателства и в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за умишлена безстопанственост.

Припомняме, че на 12 януари в проведено съдебно заседание Специализираният наказателен съд взе спрямо обвиняемия Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът се запозна с представените от Специализираната прокуратура доказателства във връзка с евентуално допусната умишлена безстопанственост от страна на обвиняемия, в качеството му на действащ министър на Министерство на околната среда и водите./news.bg

 

Main Menu