Разпитаха втори зам.-министър за водната криза в Перник

15 Ян 2020 18:47

Специализираната прокуратура разпита още един зам.-министър на екологията за водната криза в Перник, съобщава БНТ.

Става въпрос за Атанаска Николова, която е отговаряла за управлението на водите до лятото на 2018 г. Има информация, че тя няколко пъти е ограничавала количества вода, заявени за промишлено ползване.

Николова е на мнение, че при преценка за подаването на вода най-напред трябва да се осигуряват питейно-битовите нужди. Месечните графици се съобразявали както с нивото на язовира, така и с прогнозите за валежи.

По нейни думи МОСВ е длъжно да намалява заявките за водоползване, ако има данни, че е възможна криза.

Според Николова водната кризата в Перник показва, че има пропуски в системата, които трябва да бъдат анализирани и мерки да се вземат вътрешно.

Припомняме, в понеделник беше разпитан и заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси. Разпитът му продължи над два часа и половина.

В четвъртък миналата седмица министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия.

В събота Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста. По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

 

Main Menu