Нигерийски хакери ни изнудват, пишат на български

16 Ян 2020 09:56

Спам атаките, които са в момента, са характерни с това, че в тях се използва името на някоя авторитетна и сериозна институция, като например МВР или НАП. Чрез подобни спам атаки хакерите целят кражба на пароли за интернет банкиране, за социалните мрежи. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевиция началникът на отдел ''Киберпрестъпления'' към ГДБОП Явор Колев.

,,В случай че вече сме отворили такъв имейл със спам е наложително да преинсталираме нашия компютър или телефон и да инсталираме легална антивирусна програма. Много е важно също така да променим и паролите, като за целта е хубаво да използваме ''къдрави'' пароли, т.е. такива, в които има редуване на главни и малки символи, и нека те бъдат различни за различните платформи и социални мрежи'', допълни той.

 

Явор Колев посочи още, че отново има пик на т.нар. сексуално изнудване, при което хакерът настоява да му бъде изпратена определена сума до 48 часа или в противен случай ще разпространи наши снимки от сайтове за възрасти.

 

,,Тази спам кампания е от нов тип, защото съобщението е написано на български, но това представлява нигерийска измама, при която се изполва Гугъл преводач, за да може написаното да изглежда автентично'', завърши Явор Колев.

Main Menu