Нено Димов беше нарочен за изкупителна жертва, смята Каракачанов

16 Ян 2020 19:37

Нено Димов беше нарочен за изкупителна жертва. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред bTV по повод на ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов.

Той добави, че покрай вота на недоверие, внесен от БСП, проблемът с водната криза е преекспониран, а в медиите е изнесена невярна информация.

По думите му водната криза не е от няколко месеца или години, а основният проблем е остарялата инфраструктура на водопреносната мрежа.

"Загубите на вода в Перник са над 80%, в София бяха над 60%, такива са загубите при всяко едно ВиК в страната. Това не са проблеми създадени от Нено Димов. Той беше нарочен за изкупителна жертва. Проблеми натрупвани с десетилетия, с ареста му няма да се решат", добави вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че МОСВ не управлява водопреносната мрежа в страната, защото заявките за отпускане на вода и поддръжката на язовирите са отговорност на ВиК-дружествата, а министърът само утвърждава изготвения график.

Той добави, че яз. "Студена" не е собственост на екологичното министерство, а на Областната управа.

 

"През януари 2019 г. в язовира има 2,9 млн. куб. м вода, което е характерно за този сезон през последните 10 г. През април и май от 8 до 10 млн. се пълнят в язовира от снеготопенето, но през 2019 г. не постъпва вода, а той дори намалява", коментира Каракачанов и запита дали вода се отклонява или изпуска от водоема.

Министърът на отбраната заяви, че е споделил на премиера Бойко Борисов тезата си, че Димов не е виновен за ситуацията в Перник. Той коментира, че по време на Коалиционния съвет всички са подкрепили кандидатурата на Емил Димитров - Ревизоро.

"Предложих го, защото е достатъчно енергичен. Когато беше шеф на Митниците започнаха най-големите акции. Сега трябва да се действа бързо и енергично, той може да свърши много полезна работа", допълни Каракачанов.

Main Menu