В Шумен отново има вода

18 Ян 2020 11:56

Водоснабдяването в Шумен вече е възстановено, съобщи БНР.

Припомняме, че градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов) останаха без вода два дни заради аварии по довеждащия водопровод.

Авариите по довеждащия водопровод от яз. "Тича" бяха отстранени снощи.

По предварителна информация пълненето на системата трябваше да започне в десет часа днес, но екипите са успели с дейностите по-рано и тази сутрин в голяма част от Шумен водата вече е пусната.

Държавата подменя водопровода на Шумен и Търговище. Това стана ясно на срещата при премиера за водната криза. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че това било поредната тежка авария. За два дни е имало 20 аварии.

По думите на Нанков най-късно до довечера или утре всички ще имат вода.

Групите работиха по над 20 аварии, като работата на екипите продължаваше и през нощните часове.

Управителят на водното дружество инж. Илиян Илиев изрази надежда мрежата да издържи на налягането при подаването на вода и да не се появят нови течове.

 

Припомняме, че депутатът от БСП Иван Иванов заяви в парламента, че водната криза е обхванала и шуменския регион. И там е въведен воден режим.

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Шумен е сред най-високото стойности по загуба на вода по мрежата - над 80%.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, увери в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир "Тича" били достатъчни за още 10 месеца. Други обаче бяха данните на Министерството на околната среда и водите, според които водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода. Все пак язовир "Тича" не попадна сред четирите язовира с критичен обем, за които бе ограничено водовземането.

 

Main Menu