Обявиха грипна епидемия в няколко града

21 Ян 2020 12:04

РЗИ – Кюстендил обявява грипна епидемия на територията на община Дупница и община Спарева баня от днес, 21.01.2020 г. Връчено е предписание на началника на Регионално управление на образованието дните от 21. 01- 27.07 да бъдат обявени за неучебни дни на територията на двете общини.

До второ нареждане в двете общини се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

От днес предепидемична обстановка е обявена на територията на област Монтана. Там се ограничават масовите и обществени мероприятия, както и организирането на мероприятия в детските и учебни заведения. Ограничават се свижданиятa в лечебните заведения.

 

Противоепидемични мерки се въвеждат от днес и в Пловдивска област. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

Расте броят на заразените с грип у нас. Над 40 са вече доказаните случаи на заболели с т.нар свински грип от началото на грипния сезон. Има един смъртен случай в Смолян.

Д-р Магдалена Баймакова, гл. ас.т в Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА-София разказа, че и при тях се усеща увеличаване на броя на пациентите с респираторни инфекции, предава БНТ. В момента циркулират грип тип А и Б. Тя успокои, че всичко е в реда на допустимите неща, както всяка година по това време.

От болницата са подготвени. Хората знаят кои са ключовите симптоми и кога да потърсят помощ.

Характерно за грипната инфекция е нейното внезапно появяване с остро начало.

Най-важното е, когато не се чувстваме добре, да останем вкъщи, защото сме източник на вируса. Това е системна инфекция. Необходим е постелен режим, както и съответните медикаменти.

Main Menu