Борисов в Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

21 Ян 2020 14:02

България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Той подчерта, че е изключително важно да се запази ролята на политиката на разширяване на Евросъюза като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона.

По негови думи реформите са необходими както за развитието на Западните Балкани, така и за стабилността на този стратегически важен за ЕС регион.

 

Министър-председателят посочи, че различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона.

"Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона", отбеляза Борисов.

Той напомни и че заедно със Северна Македония от началото на 2020 г. страната ни домакинства Берлинския процес. По негови думи България е поела този ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

 

Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование, заяви премиерът в Давос.

Той уточни, че един от основните проекти, които трябва да се реализират, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8, който е от ключово значение за региона и според Борисов ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен, заяви той.

Борисов отбеляза, че Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС.

Премиерът изтъкна и че освен Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество, като Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съветът за регионално сътрудничество.

 

Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция. Това заяви Борисов на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани.

Министър-председателят акцентира върху ценностите, които обединяват както държавите членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора между Борисов, Пленкович и Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Премиерът приветства решението на Хърватското председателство на Съвета на ЕС да продължи да поставя високо в дневния ред на Европа европейската перспектива на Западните Балкани и планираната през май Среща на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб.

Main Menu