Танева е оптимист, страната ни ще се справи с чумата по свинете и последиците

23 Ян 2020 10:48

Земеделският министър Десислава Танева е оптимист, че страната ни ще се справи в средносрочен план с чумата по свинете и ще преодолее последиците от заразата.

Това стана ясно от изказването й в пленарна зала. Тя защити закона за ветеринарномедицинската дейност. Промените щели да засилят превенцията.

Целият този законопроект е част от един план за действие, приет след приключване на епизоотията миналата година, който включва и промяна в други нормативни актове, подчерта Танева. Промените, по думите й, значително щели да подобрят координацията между различните служби в областта на ветеринарното обслужване.

Намерените трупове на диви свине са около 400, депопулирани са 36 хиляди, стана ясно още от коментара й за битката с чумата по свинете. Това остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света, изтъкна Танева.

Над 25% от поголовието на домашната свиня в света е унищожено от заболяването, 51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине, допълни земеделският министър. 12 европейски страни са засегнати. У нас в ход са няколко плана по превенция./news.bg

Main Menu