Печат на тази страница

Постоянен арест за "валиумния изнасилвач"

23 Ян 2020 13:11

Оставиха за постоянно в ареста нидерландецът, обвинен в две изнасилвания, съобщава БНТ.

Решението е на Софийския градски съд.

Йохан Стелингверф, по-известен като "валиумния изнасилвач", е обвинен в изнасилване на българка около Коледа и на унгарка през октомври миналата година.

Пред съда обаче той отрече да е извършил престъпленията. Освен това посочи, че по време на престоя си в ареста е бил системно бит и тормозен. По негови думи от посолството на Нидерландия у нас опитали да облекчат ситуацията.

Въпреки твърденията на защитата, че подсъдимият има "чисто" свидетелство за съдимост, според съда справка в Европейската система за съдимост показва, че през 2010 г. Стелингверф е бил осъден в родината си на 5 години и 8 месеца затвор за изнасилването на две жени и за сексуално посегателство на трета. Според защитата обаче Стелингверф е реабилитиран.

Друга справка показала, че нидерландецът е обвиняем и по дело за измама и изнасилване в Малта. Докато тече производството, бил освободен, за да се върне в родната си страна с баща си, като поел ангажимент, че ще се върне за делото. Това обаче така и не се случило поради задържането му в България.

Съдът твърди, че няма и обективни данни за насилие срещу Стелингверф в ареста.

Една от жените, обвинили Стелингверф в изнасилване, предоставила в полицията 120 листа кореспонденция "по чата". Прокуратурата внесе виртуалните разговори като допълнително доказателство.

По време на заседанието защитата цитира показания на унгарката, твърдяща, че също е жертва на нидерландеца. Двамата се запознали през 2019 г. в Будапеща и имали интимен контакт. След това продължили връзката си, като жената идвала няколко пъти у нас, за да се види с него.

Жената твърди и че веднъж била приведена в безпомощно състояние от нидерландеца - той я ударил по главата и осъществил полов контакт въпреки молбите й да спре. Унгарката споделила и за прорезни рани в областта на гърдите. Решила да се оплаче едва след като се наложило да посети редица лекари в Унгария заради нараняванията си, сред които нарушено зрение заради удара по главата. Идентифицирането на обвиняемия отнело време, защото по нейни думи Стелингверф се представил с друго име.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване./news.bg

 

Main Menu