Прокуратурата знае за двама руски шпиони у нас, викат руския посланик в МВнР

24 Ян 2020 14:09

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за двама руски граждани с дипломатически имунитет, които са действали като шпиони у нас.

Прокуратурата има събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. За това е уведомено Министерството на външните работи.

В Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България. Сигнали за това са получени от ДАНС.

Производствата са за събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

По едното досъдебно производство е установено, че от 2017 г. досега, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руснакът има има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно производство е установено, че от месец октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. Той също се ползва с дипломатически имунитет като служител на Търговското представителство на Руската федерация в София. За да събира информацията е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера.

От прокуратурата посочват, че съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

България вероятно ще изгони двама руски дипломати заради обвинения в шпионаж, привикват руския посланик в МВнР, коментира външният министър Екатерина Захариева, съобщава БНТ.

"Получихме писмата от прокуратурата с твърденията", каза Захариева. "Ще предприемем действията, които сме длъжни да предприемем и най-вероятно ще ги обявим за "персона нон грата".

Писмото от главния прокурор с информация за двама граждани, които са със статут, че са извършили шпионаж на територията на нашата страна, е получено днес в Министерството на външните работи. "Веднага е разпределена на компетентната дирекция."

"В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия. Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от Прокуратурата", коментира Захариева.

 

Main Menu