Прокуратурата се похвали с участието си в операция на Интерпол

24 Ян 2020 17:14

На съвместен брифинг на прокуратурата и ГДБОП се похвалиха с участието си в мащабна операция на Интерпол под кодовото име "Тезей".

Операцията е била за противодействие на незаконната миграция, а българските служби отчитат резултат от 71 установени за незаконно преминаване на границата, 4 български граждани, заловени като трафиканти и 16 случая на установени неистински документи за самоличност.

По противодействие трафика на хора установените жертви с цел сексуална експлоатация са 2 лица, с цел просия - 1 лице.

Toва стана ясно по време на брифинг на прокуратурата и ГДБОП с участието на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която уточни, че операцията е проведена от 9 до 16 декември 2019 г. и в нея участие взели 8 държави - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова.

На територията на България под ръководството на тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев са били реализирани успешни операции в стриптийз барове.

По време на операцията в София били установени 3 жертви на трафик на хора - 2 от тях били настанени в кризисен център, а на третата било помогнато да се прибере до дома си. В резултат на засиления контрол на нощните заведения, част от тях преустановили работата си..

Извършени са проверки на 18 нощни клуба, общият брой на извършените проверки на лица в страната са 97 972, а на моторните превозни средства - 48 500. За противодействие трафика на наркотични вещества задържаните хора са 14 - всичките са български граждани, а иззетите наркотични вещества - 36 кг Хероин, 1.800 кг марихуана, 1.200 кг метамфетамин, 450 грама амфетамин и 40 грама опиати.

По противодействие на контрабандата с акцизни стоки иззети недекларирани цигари са 30 792 къса или 1591 кутии цигари. Иззетите фалшиви банкноти са в раностойността на 260 000 евро. Иззетите оръжия са един пистолет, боен револвер и един газов пистолет. Обявените лица за издирване с цел локализация са общо 170 души.

Теодора Тодорова от Софийската районна прокуратура (СРП) допълни, че са извършили още проверки на аерогарата. Тя разказа за установени 2 жертви на трафик на хора - момиче и момче. Те били подведени, че щели да работят легална работа в чужбина, но когато пристигнали в чуждестранната държава от Европейския съюз им били отнети документите. Момчето било физическо насилвано да проси, а момичето експлоатирано сексуално.

В хода на операцията била установена трета жертва на трафика на хора - отново българка. Тя била сексуално експлоатирана в Германия. На път за България била обаче била изоставена сама без документи и багаж и изхвърлена от колата. Със съдействието на службите, жената успяла да се върне до родния си град.

В резултат на задълбочения анализ на установените факти, както и добрата координация и планиране, освен по линия трафик на хора, службите успели да разкрият и съпътстваща престъпна деятелност- престъпление против митническия режим (контрабанда) и престъпление против околната среда - държание и разпространение на наркотични вещества.

На 13 декември на ГКПП "Русе-Дунов мост" били открити близо 36 кг хероин на стойност над 1 млн. лв. За това престъпление бил привлечен българин за контрабанда на наркотични вещества. За извършеното от него престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 до 300 000 лв. Той е задържан под стража, цялото му имущество било обезпечено и активните действия по разследването продължават.

Месец по-рано отново на ГКПП "Дунав мост" на изход от България били установени и 94 кг хероин, който бил на стойност над 3 млн. лв./news.bg

На 13 декември в София била извършена спецоперация с постъпил сигнал за продажба на голямо количество наркотично вещество. При опит за задържане на три лица, които се движили с два автомобила - единият автомобил се опитал да избяга, като в резултат на това причинил лека катастрофа с автомобил на полицията.

Към наказателна отговорност са привлечени и тримата, а единият от тях многократно осъждан за престъпление с наркотични вещества. Във връзка с последното му осъждане за лишаване от свобода за 2 години, но неотведен в затвора, бил обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол. След като бил хванат, веднага е приведен в затвора за изтърпяване на наказанието.

Другите двама от групата са с най-тежката мярка за неотклонение задържане "под стража" и предстои делото да бъде внесен в съда. Има и две осъдени лица - Районната прокуратура в Свиленград е внесла актове, с които са осъдени двама чужди граждани за престъпление за незаконно преминаване на границата.

При единия случай става въпрос за ирански гражданин, използвал бразилски паспорт, а при другия случай е бил използван неистински немски визов стикер.

 

Main Menu