Със СРС-та срещу президента се търси медиен ефект

29 Ян 2020 09:02

Много отдавна не се бяха разпространявали СРС, но злоупотребата с такава информация спря да прави впечатление в обществото. Около това мнение се обединиха социолозите Юрий Асланов и Румяна Коларова. В студиото на бТВ те коментираха вчерашната изява на прокуратурата с разпространението на записи от разговори, включително и на президента.

Според Асланов въпросът с подслушването дори и на държавния глава, не е нещо, което е особено, тъй като обществото отдавна се съмнява, че всички се подслушват. Разпространяването на СРС-та с държавния глава обаче е вече нещо друго и то е на по-високо ниво. Според Коларова моментът е напълно режисиран, тъй като и питането към Конституционния съд предхожда деня на отчета на президента, след това има въпрос от брифинга, на който следва логичен отговор и след това е разпространяването на СРС-та. Реално президентът влиза в ситуацията, която не е изгодна за него, призна Румяна Коларова. Тя посочи, че от информация на юристи обвинения спрямо държавния глава може да повдига само Народното събрание, а според нея мнозинство за това няма да се събере. Друг е въпросът обаче за медийния ефект и резонанс, който би предизвикала тази процедура.

Асланов посочи обаче, че ефекта няма да е добър, тъй като от позицията на институцията с най-нисък рейтинг се напада институцията с най-висок рейтинг - "няма как да спечелиш", заяви Асланов.

Main Menu