ДБ иска Радев да наложи вето върху регулацията на онлайн резервациите

10 Фев 2020 12:10

Президентът Румен Радев да наложи вето върху поредния опит за отстраняване на конкуренцията. За това настояват от "Демократична България" в своя официална позиция по повод поправките в Закона за туризма, приети миналата седмица на заседание на икономическата комисия в парламента.

Според тях изискването за съгласие от над половината от съседите, за да може да се отдава частна собственост под наем краткосрочно през онлайн платформи, е "смачкване на бизнеса".

От ДБ се обявяват категорично против подобно вмешателство в личните дела на хората. Те посочват, че възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com е съживила цели райони в София и други градове и много граждани разчитат на допълнителен доход от това.

 

Според тях, ако тази ниша бъде затворена, потокът от гости ще трябва да бъде компенсиран от голям брой нови хотели, които ще бъдат построени върху зелени площи, паркоместа или стари сгради.

От "Демократична България" смятат, че страната ни е много далеч от проблемите, които такива платформи създават в големите европейски градове. Нещо повече, в София те съдействат за редица инвестиции. "Нужно ли е държавата да забранява нещо и после да го спасява? Това е извратена представа за функциониране на обществото", посочва се в позицията им.

По тази причина от партията президентът да наложи вето върху въпросните промени.

Време е България да се сбогува с аналоговата икономика и да навлезе успешно в дигиталната ера, категорични са те./news.bg

 

Main Menu