Путин и Лавров може да дойдат в България

10 Фев 2020 17:01

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров обяви, че вероятно е дошло време за осъществяване на посещение у нас на руския президент Владимир Путин и на руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Руският държавен глава за последно е бил на посещение в България през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук, изтъкна представителят на Русия в България, цитиран от БГНЕС.

 

Макаров подчерта обаче, че подобно посещение трябвало да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той настоя, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море било "море на дружбата".

Единственото, към което Москва се стремяла, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правели и САЩ.

Main Menu