Печат на тази страница

Българите искат да учат в чужбина

17 Фев 2020 19:36

Едни от най-търсените специалности от българските студенти в университетите в чужбина са бизнес специалностите, но в последните години има голям интерес и към инженерните специалности. Това са всички специалности в ИТ технологиите, завръща се и интересът към машинното инженерство, има и търсене на специалности, свързани със самолетостроенето. Това каза Стефка Златева, представител на консултантска фирма.

Сред желаните от българските студенти в чужбина са и креативните специалности, сред които е дизайнът на компютърни игри. В последните години много българи искат да учат в чужди университети диетология, биология, генетика, медицина и психология. Много желани от нашите студенти са също специалностите, свързани с изкуствения интелект и с киберсигурността.

10 процента от зрелостниците от един випуск в България избират да учат в университети в чужбина, съобщиха образователни консултанти, на които се позова БТА.

България затвърждава позициите си на шеста държава по брой на изпратени студенти в Нидерландия, като годишно има ръст между 10 и 15 процента на българските кандидатури в холандските университети. През последните три години България трайно е в топ 10 по брой на студенти в Нидерландия, като общият брой на българите в страната е над 3200, каза консултантът Николай Христанов. Той обяви, че и през тази година има решение на нидерландското правителство за намаляване на таксата за първокурсници, и от 2143 евро за приема от септември 2020 г. таксата ще е 1071 евро. Отпуска се и допълнително финансиране върху таксата за обучение, както и при комбинираното обучение с работа на студентите.

Големият интерес на студентите към Нидерландия доведе до някои промени и ограничения, като част от академичните университети въвеждат ограничен прием за определени специалности. Сред тях са компютърните науки и бизнес администрацията, като за тях се въвеждат ранни срокове, допълнителни тестове и изпити по математика, а някои холандски университети изискват и матури по математика за инженерни специалности, дори и за психологията, съобщи консултантът.

Дания и Швеция все още привличат български кандидат-студенти заради безплатното висше образование в тях, но преди години бяха завишени изискванията за прием, каза Христанов. Той обяви, че приетите студенти в Дания имат възможност за месечно държавно финансиране от около 700 евро, ако работят 10-12 часа седмично и учат в университет. В последните години, по около 100 българи, отиват да учат в датски университети.

Завръща се и интересът на нашите студенти към престижните университети в Германия, а в Австрия също имат достъпно висше образование, отбеляза Христанов. Той уточни, че сред предпочитаните от българите специалности в Германия са бизнес, медицина, технически специалности, архитектура и психология. От тази година Германия въведе промени в кандидатстването за медицина за всички ученици в 12-и клас, които трябва да се регистрират с допълнителен изпит, но има увеличение на българите, кандидатстващи медицина в Германия, обясни консултантът. Той каза, че в Австрия сега се обучават около 1800 български студенти в различни специалности.

 

В последните години Испания и Италия започнаха да предлагат повече специалности на английски език за чуждестранни студенти, като Испания е с един от най-удължените срокове за кандидатстване - до началото на юли, информира Христанов. Важно условие за програмите на английски език в Испания е, че се изисква висок бал, който се формира от явяване на допълнителни изпити, от успеха в дипломата за средно образование и от оценка от положен писмен изпит от български университет - по какъвто и да е предмет, обясни консултантът.

Запазва ли се интересът към британските вузове

Документи за прием в британски университети от академичната 2020/2021 година са подали 1710 българи или това е с около 10 процента спад спрямо 2019 г., когато кандидатите бяха 1900, съобщи Стефка Златева.

Сегашните условия за прием (такси и кредитиране) на студентите във Великобритания се запазват на 100 процента за преходния период до 31 декември 2020 г., информира Златева. Тя увери, че българските ученици, които сега са в 12-и клас и им предстои да започнат да учат в британски университети от септември 2020 г., таксата им за обучение остава непроменена - 9250 британски лири, и се запазва студентското финансиране, което покрива таксата за обучение за целия период на висшето им образование.

Българските студенти ще ползват "статута на уседналост", за който трябва да се регистрират до 30 юни 2021 г., за да обезпечат престоя си след 31 декември 2021 г. Студентите от ЕС, започнали обучението си преди 31 януари 2020 г., ще се възползват от безплатното здравеопазване до края на следването си, като трябва да имат европейска здравна карта.

На изложение "Световно образование" в НДК на 22 и 23 януари ще гостуват университети от Белгия, Швейцария, САЩ и Канада.

Main Menu