За първи път в 54-годишната си история, най-голямата туристическа борса ITB Берлин няма да се проведе заради коронавируса

02 Мар 2020 14:13

 

Поради опасността от бързо разпространение на новия коронавирус (COVID-19), Федералното министерство на здравеопазването и Федералното министерство на икономиката на Германия взеха нелекото решение да отменят провеждането на Международната туристическа борса ITB Berlin, която трябваше да се състои от 4 до 8 март 2020 г. в немската столица Берлин.

 

Най-голямото туристическо изложение, предназначено както за професионалисти, така и за широка публика се организира от 1966 г. ITB Berlin събира всяка година над 10 хиляди изложители от повече от 180 страни и региони.

 

Всяка година Община Пловдив се представя в рамките на националния щанд, организиран под патронажа на Министерството на туризма на България. Тази година градът, както и всички останали участници, няма да имат тази възможност поради настъпилата ситуация.

 

Седмици преди началото на изложението, голям брой държави вече бяха заявили своето оттегляне от участие. Няколко дни преди старта на изложението, бяха наложени и нови, значително по-строги ограничения, като всеки участник трябваше да докаже пред Messe Berlin, че не е от определена рискова зона или не е имал контакт с лице или лица от рискова зона.

 

В тази връзка, мениджмънтът на Messe Berlin уведоми заинтересованите, че окончателно решение за провеждане или за отмяна на мащабно събитие от този ранг следва и ще бъде взето само въз основа на препоръките и инструкциите на съответните компетентни, специализирани органи, тъй като само те притежават необходимата информация и специализирани знания, за да направят правилните изводи.

 

Д-р Кристиан Гьоке, изпълнителен директор на Messe Berlin GmbH, заяви: „С повече от 10 000 изложители от над 180 страни ITB Berlin е изключително важен за световната туристическа индустрия. Ние поемаме сериозно своята отговорност за здравето и безопасността на нашите посетители, изложители и служители. Сега с тежко сърце трябва да се справим с отмяната на ITB Berlin 2020. “

 

Председателят на надзорния съвет на Messe Berlin Wolf-Dieter Wolf заяви: „Нито веднъж в 54-годишната история на събитието ITB Berlin и Messe Berlin не са имали подобна ситуация. Бихме искали да благодарим на всички изложители и партньори от цял свят, които през последните няколко дни и седмици стояха до ITB Berlin. Очакваме с нетърпение да продължим надеждната връзка с нашите партньори на пазара. “

Main Menu