Протестираща майка стана зам.-социален министър

02 Мар 2020 19:07

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов за заместник-министър на труда и социалната политика е назначена Адриана Стоименова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Стоименова бе едно от лицата на протеста на майките на деца с увреждания "Системата ни убива" през 2018 г., когато жените изкараха месеци в палатка пред Народното събрание, за да бъдат приети новите закони за личната помощ и за социалните услуги.

Стоименова е магистър-семеен терапевт в СУ "Климент Охридски". Била е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет в периода от 2017 г. до 2019 г. До момента е изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Тя има познанията от магистърски степени в УНСС и СУ "Св. Климент Охридски, застъпничество за групи в неравностойно положение в Университета на Джорджия, САЩ, интеграционното образование в Университета "Проф. Асен Златаров" - Бургас.

От няколко дни "майките" подновиха протестите си и отново опънаха палатки пред МС. Те настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева.

Самата Сачева заяви, че всичко, което прави до момента по отношение на Закона за личната помощ, е да го спазва. Непрекъснатите протести и искания за оставки по-скоро блокират цялостното решаване на проблемите на хората с увреждания, каза министърът на труда по повод обявяването на безсрочен протест на представители на "Системата ни убива" с искане за оставка на социалния министър.

Деница Сачева коментира това при представянето на новия заместник-социален министър Адриана Стоименова.

 

Законът за личната помощ в момента се изпълнява, припомни Сачева. Тя допълни, че над 30 000 са случаите на заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. Действащите трудови договори са 21 970 за оказване на необходимата асистентска подкрепа.

"Законът е приет от Народното събрание и в този смисъл няма как да бъде отменен еднолично от един министър", заяви Деница Сачева. Тя припомни, че в закона ясно е записано, че министърът на труда упражнява контрол на закона, а в преходните и заключителните разпоредби е записано, че в срок до 30 юни министърът трябва да внесе в НС оценка на въздействието на закона, да представи анализ за механизма на личната помощ и доклад с предложения за усъвършенстване на законодателството в областта на личната помощ.

"Всичко, което правя в момента е да изпълнявам закона.И протестиращите, искайки да продължи действието на закона, протестират срещу това, че го спазвам", заяви Сачева. По думите на министъра, и Вера Иванова, и Нели Димитрова, които протестират безсрочно, са в работните групи, които касаят подзаконовите наредби, и е по-добре диалогът с тях да се случва именно на тези места.

За отношението на протестиращите към Закона за социалните услуги, министър Сачева заяви, че двете протестиращи майки също са били част от работните групи по написването на закона, затова е непонятно противопоставянето в момента на Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.

По думите на министър Сачева в голямото море от хора, нуждаещи се от различна форма на подкрепа от държавата, има огромна категория, които се нуждаят от социални услуги, от заместваща помощ. "Надявам се противопоставянето на двата закона да намери своя край, защото политиките за хората с увреждания имат нужда от цялостно решение", заяви Деница Сачева.

Непрекъснатите протести и искания за оставки по-скоро блокират и са опит да спре политиката за цялостен подход за решаване на проблемите на хората с увреждания, заяви Сачева. Тя призова да се преосмисли полезността на тези действия, на политическите пърформанси.

В Закона за хората с увреждания е заложено от 1 януари 2021 година да бъде създадена Държавна агенция за хората с увреждания , припомни министър Сачева. В момента се работи по концепция за държавната агенция, както и по проект на нейния устройствен правилник.

Main Menu