Правителството няма да изпълни исканията на протестиращите медицински сестри

06 Мар 2020 19:43

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени. Това заяви социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в сградата на Министерски съвет, след като пет здравни работнички прекараха повече от денонощие барикадирани в сградата на бившия Партиен дом. Същото мнение изрази и вицепремиерът Томислав Дончев.

"На този етап не сме готови да подпишем такова споразумение, защото то би дестабилизирало по тежък начин от една страна здравната система, а от друга страна то води след себе си косвени последици и за образованието, и за сферата на социалната политика и социалните услуги", заяви социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че в 15:10 ч. са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация.
Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Сачева беше категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

Министърът посочи, че има готовност да започнат разговори по колективното трудово договаряне да се разпростира до всички лечебни заведения.

"Това решение не може да бъде взето еднолично от правителството. Отново трябва да бъде в разговори и преговори със законно избраните представители, които представляват медицинските съсловия и след като бъде прието в Тристранния съвет. Когато говорим за условия на труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемент от колективното трудово договаряне. Има споразумения, които се подписват със синдикати и работодателски организации", посочи социалният министър.

"Независимо от това дали им симпатизираме, независимо от това дали говорим за това, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и условия на труд. Уважаваме техните искания и правим всичко възможно, за да увеличаваме възнагражденията им и да подобряваме условията им на труд", допълни Сачева.

Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 

Снимка: БТА
"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

МВР не се намесили в кризата на перваза, тъй като знаели, че протестиращата няма да скочиВиж още
МВР не се намесили в кризата на перваза, тъй като знаели, че протестиращата няма да скочи
През 2019 г. беше осигурена финансова подкрепа на няколко етапа и допълнително бяха заделени средства от НЗОК в общ размер на близо 80 млн. лв. През настоящата година се осигури устойчивост на тези средства, с наредби на МЗ се определиха финанасови правила и изисквания към ръководителите на лечебните заведения с критерии за разпределението на разходите за персонал. С Националния рамков договори бяха въведени правила за разпределение на разходите за персонал за първи път в НЗОК, припомни Начева.

В условията на заплаха за здравето на гражданите поради коронавируса нашите структури са в готовност почти втори месец и ние изразяваме абсолютни адмирации, респект и уважение към тях, допълни заместник-министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви от своя страна: Не очаквайте от нас и от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко може да очаквате от мен в тази посока.

Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси - на съсловия и групи. Ако сведем политиката само до защитаване интересите на една група, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност да се изведе под някаква форма обществен интерес, аз се боя, че сме близо до подобна ситуация, обясни Дончев.

Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е абсолютно противозаконно, категоричен е вицепремиерът.

Продължаваме да сме отворени за диалог и бихме били благодарни, ако той се извършва във форма, която е възможна, допълни още Дончев.

Протестиращите медицински сестри са в готовност да обявят гладна стачка. Това каза за БТА Мая Илиева, една от протестиращите в отговор на изказванията на министъра на труда и социалната политика, зам.-министъра на здравеопазването и вицепремиера.

Main Menu