Кантарджиев: Младите, които карат болестта на крак, да не контактуват с по-възрастни

09 Мар 2020 08:38

Младите хора, които карат болестта на крак, да не контактуват с по-възрастни, защото те са по-податливи. Това препоръча проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг, даван всеки ден заради коронавируса.

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Поетапно в София пристигат пробите на хората, които са били в контакт с четиримата под карантина от Плевен и Габрово. Това съобщи тази сутрин началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцисла Мутафчийски. Той обясни какви са мерките, които се взимат в самите лечебни заведения - много строг контрол на достъпа в болниците, да няма излишно движение на хора, денонощно се дезинфекцират отделеленията, а персоналът използва задължително предпазни средства от по-ниска степен на защита, а тези които работят с вече доказалите се случаи на коронавирус - с висока степен на защита.

Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани първи - това са най-пряко контактувалите със доказаните случаи - един старчески дом в Габрово. Там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава в старческия дом. Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да има бързи резултати, добави Мутафчийски.

Задължително трябва да има домашна карантина за всички контактини лица, с установените и потвърдени случаи, каза още Мутафчийски.

Main Menu